Skriv ut sidan  <--tillbaka
Ändrad: 2023-07-17 S-  Reumatoid faktor [RF] (IgM)
Utförande laboratorium: Klinisk immunologi och transfusionsmedicin
Akademiska sjukhuset  
Remiss: Autoimmunitet och allergi
Elektronisk beställning i Cosmic  
Provkärl: Guldgul propp (Gel, utan tillsats)  
Provtagning: Indikation:
Kinisk misstanke om reumatoid artrit. Observera att undersökning av antikroppar mot citrullinerade peptier (anti-CCP) är förstahandsanalys vid denna indikation inom primärvården.

Provtagning:
Minsta provmängd 1 mL.

Provhantering:
Ocentrifugerat blodprov förvaras i rumstemperatur i högst 4 timmar.
Därefter förvaras provet i 2-8°C.
Centrifugera provet inom 72 timmar från provtagning.

OBS! Om transporten inte når analyserande lab inom 72 timmar måste serum överföras till ett plaströr.
Serum i sekundärrör är hållbart i 7 dagar vid 2-8°C.

Provskickning/transport:
Transporteras i rumstemperatur i högst 30 timmar.
Om transporttiden överstiger 72 timmar måste provet beredas och skickas avhällt, se ovan under provhantering.  
Analysfrekvens:   Analysen utföres två gånger per vecka  
Referensintervall: <5 IE/mL
Metod:   EliA  
Ansvarig läkare: Johan Rönnelid  
Ackreditering: Ja
Hänvisningar:  
Övrigt:  
Tolkning: Förhöjd nivå av RF påvisas hos 60-80% av alla patienter med reumatoid artrit. Förhöjd nivå av RF kan också påvisas hos patienter med andra reumatologiska diagnoser, där analysen dock inte har något diagnostiskt värde. RF kan också påvisas hos patienter med vissa infektioner. Sammantaget innebär detta att RF har lägre diagnostisk specificitet för reumatoid artrit än vad som gäller för alternativundersökningen anti-CCP.

Definitionsmässigt påvisas RF hos mindre än 5% av normal befolkning.

Fraktionen av positiva patienter (dvs sensitiviteten) och fraktionen av positiva individer i en kontrollgrupp (dvs 1-specificiteten) kallas likelihood för positiv reaktion inom respektive population. Kvoten mellan likelihood bland patienter och likelihood bland kontroller kallas likelihood ratio, och kan, givet att man kan beräkna sannolikheten att patienten har sjukdom före den laborativa analysen (pre-testprobabilitet), användas för att beräkna sannolikheten för att en patient med positivt testresultat faktiskt har sjukdomen ifråga (post-testprobabilitet). Mätvärden för likelihood ratios är beroende av de patient- och kontrollgrupper som undersökts.

Likelihood ratios kan beräknas för olika autoantikroppsni-våer, och information om nivåspecifika likelihood ratios finns publicerade för de metoder för analys av IgM RF och för anti-CCP som används vid Akademiska sjukhuset (van Hoovels L et al. Ann Rheum Dis 2018;77:667):
IgM RF cutoff 5 IU/mL, likelihood ratio 7,1
IgM RF 3x cutoff (15 IU/mL), likelihood ratio 18,1
Anti-CCP 10 IU/mL, likelihood ratio 40,9
Anti-CCP 30 IU/mL:,likelihood ratio 60,2
Dessa data visar att det diagnostiska värdet är betydligt högre för anti-CCP än för IgM RF när det gäller diagnosen reumatoid artrit, och att låg positiv nivå av anti-CCP är ett diagnostiskt starkare fynd än hög positiv nivå av IgM RF.
Dock saknar artikeln från 2018 information om likelihood ratio för anti-CCP vid den cutoff som används i Uppsala och är den vanliga i Sverige (7 enheter/mL). En tidigare artikel från samma grupp (Bossuyt X et al. Ann Rheum Dis 2009;68:287) visar att även med användning av anti-CCP-cutoff 7 enheter/ml är likelihood ratio högre för anti-CCP än för RF.  
 <--tillbaka  
Referenshänvisning: